Сервис Центр

Літопис Гамаліївського монастиря: храмове свято обителі + Відео

 Поділитися

Поділитися в

Щороку в Гамаліївському монастирі відзначається храмове свято – День пам’яті священномученика Харалампія, єпископа Магнезійського.

І зараз в цей день в обителі зершується особлива урочиста служба. Цю святкову Божественну Літургію очолює Високопреосвященніший Роман, архієпископ Конотопський і Глухівський, керуючий Конотопською єпархією: «Ми зібралися в цей древній намолений Свято-Харалампієвський монастир, щоб воздати Богові і його Пречистій Божій Матері хвалу, честь! А також помолитися славно великому захиснику, великому святому угоднику Божому Священномученику Харалампію».

Валентина Воронова, староста села Гамаліївка, розповіла про надзвичайну важливість храмового свята для всієї громади. «Завжди у цей день люди ходили до церкви, просили Святого Харалампія про здоров’я, благословення, про ведення їхнього господарства. Харалампій є покровителем тих місцевостей, які є благословенні Ісусом Христом», – каже вона.

«Люди ізбрали саме його своїм покровителем. Знаєте, є таке ще поняття «патрон»? От вони й обрали його своїм «патроном»! Священномученик Харалампій є покровителем землеробівців, скотарників», – продовжує отець Феодосій, ієромонах Гамаліївського монастиря. «Він жив в часи царствування нечестивого царя римського Сєвєра та своїм життям догодив Богові. А Господь завжди чує люблячих його, ніколи не залишає цю обитель, завжди допомагає в скрутну хвилину сестрам, які моляться йому з любовю та вірою. І святі завжди відгукуються на молитву того, хто просить», – запевняє сестра Тетяна.

«Священномученик Харалампій сказав: «Господи! Якщо Тобі буде угодно,  воздай славу імені Твоєму: нехай в тій місцевості, де будуть почивати мої мощі, і там, де будуть шанувати пам’ять про мене, не буде ані голоду, нехай там не буде ані голоду, ані війни, ані мору, ані тлетворного вітру, що губить плоди, але нехай буде в тому місці мир, благословення, достаток. У нас більш-менш в Шостці спокійно, адже в нас – монахи, і ми, і Літургія. Весь час ми молимось, і молимось…», – говорить пані Віра.

«Ми намагаємось вас прийняти, вознести наші молитви й попросити ваших святих молитов за всіх людей, за наш православний люд і за наш монастир», – звернулась до всіх вірян перед початком служби Божої  ігуменія обителі Софія.  «Ідемо молитися, щоб Господь усім нам дарував здоров’я, укріпив нас у вірі, любові, і щоб наша молитва досягала Божого милосердя», – закликав Владика Роман.

 «За Скоропадських завжди тут іде молитва, як за ктиторів, благодійників…Хоча зараз, як ми знаємо, їх вже не має, але ми на кожній заупокійній єктенії завжди за них молимося, завжди! В нас є синодик, там записані всі їх імена, навіть ми десь нові імена їх родичів знаходимо, навіть тих, хто не брав участь в будівництві монастиря, адже там часовий розрив був після смерті Анастасії. Її донька Уляна також померла. А Анастасія за повідувала, щоб після її смерті займався її племінник Андрій обителлю. Згодом монастир було перетворено в чоловічий, потім була пожежа, і все. І після тієї першої пожежі був дуже великий (часовий) розрив майже на 100 років. Тоді вже Павло Скоропадський і його батько Петро почали опікати монастир. Під кінець 19 століття був навіть розписаний храм, а до того він був не розписаний. В честь Янгола Охоронця Єлизавети Скоропадської, дочки Петра Скоропадського та сестри гетьмана Павла Скоропадського, було написано її іменну ікону, як подарунок обителі. Вона померла молодою. Її також поховано в монастирі, разом з батьком, мамою та братом Михайлом. Ми за них тут молимося, а вони за нас там моляться. І нам дуже добре тут трудитися, адже це не просто так, це залишиться після нас, цей труд», – розповідає отець Феодосій.

Сестра Тетяна приєдналась до молитов: «Дай Боже нам міцної віри, намагання бути подібними угодникам Господнім. Треба любити Бога, і тоді все буде виходити».

 

 

 

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Шостка.INFO в Telegram. Интересные и оперативные новости, фото, видео. Подписывайтесь на нашу страницу!

Rodont
Rodont
Ковры
comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Нагору