ГЕПТИЛ: НАС ХОЧУТЬ ОДУРИТИ?

Автор
В'ячеслав Павленко | 11:20, 27.10.2019
 Поділитися

Поділитися в

     Нещодавно отримав відповіді з Міністерства оборони України та прокуратури Сумської області на колективні звернення з приводу вивозу/утилізації гептилу.

         Проаналізувавши відповіді знайшов у них деякі розбіжності.

        У відповіді Міністерства оборони України зазначено, що у грудні 2016 р. між Шосткинською районною адміністрацією та державним підприємством «Українська дорожньо-транспортна компанія «ВОЄНКОНВЕРС – 43» було укладено договір по утилізації небезпечних хімічних речовин. Але цей договір залишився не реалізованим через неготовність Шосткинської районної адміністрації передати зазначене майно на утилізацію (не вирішене питання про зняття арешту з хімічних речовин, що зберігається на адміністративній території міста Шостка).

    В подальшому у відповіді зазначено, що державне підприємство має технічні, дозвільні, організаційні можливості для проведення утилізації (знищення) таких хімічних речовин у екологічно безпечний спосіб із застосуванням пересувної установки по спалюванню небезпечних хімічних речовин 11Г427.

      Зараз вже є договір між Шосткинською міською радою та державним підприємством про утилізацію зазначених хімічних речовин, який вступить в силу за умови зняття арешту з цих хімічних речовин.

         Прокуратура Сумської області у своїй відповіді зазначає, що під час досудового розслідування з’ясовано, що вилучені рідини є високотоксичними речовинами першого класу. Діяльність щодо знищення таких відходів є ліцензованою.

         Водночас як Сумською обласною державною адміністрацією, так і Шосткинською міською радою у своїх листах до прокуратури Сумської області зазначається про можливе проведення відповідних робіт ДП МОУ «Воєнконверс – 43», яке не отримувало ліцензію Міністерства екології та природних ресурсів України на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами.

       Крім того, у вказаних листах не наводяться дані щодо результатів проведення процедур закупівель робіт із утилізації компонентів ракетного палива у відповідності до вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

        За наведених обставин державним обвинувачем у судовому засіданні не може бути заявлене клопотання про передачу речових доказів для знищення ДП МОУ «Воєнконверс – 43».

         Разом з тим прокуратура Сумської області повідомляє, що за умови надання інформації щодо проведення відповідної процедури, передбаченої Законом України «Про публічні закупівлі», наявності у підприємства – виконавця робіт необхідної ліцензії, прокурором у кримінальному провадженні у судовому засіданні може бути ініційоване питання, порушене у колективному зверненні.

       Кримінальне провадження за обвинуваченням Закревського В.О. за ч.2 ст.239, ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України розглядається Конотопським міськрайонним судом Сумської області.       

          Начебто все добре, позитивне, але питання залишається не вирішеним.

     Тому у суспільства й виникає низька питань з цього приводу: чому Шосткинська районна державна адміністрація, яку очолює Віктор ЖДАМІРОВ не наполягало на виконанні договору, що був укладений у 2016 р.? Уклали договір, а хто ж його буде виконувати?

         Шосткинська міська рада, яку очолює Микола НОГА, хіба не володіла інформацією про те, що ДП МОУ «Воєнконверс – 43» не має відповідної ліцензії? Чи направили листа, щоб «замилити очі» громаді?

        Питання вивозу/утилізації гептилу є пріоритетним для громади Шосткинщини, бо воно впливає на стан довкілля.

       Чим скоріше це питання вирішиться, тим краще буде для громади Шосткинщини.

    Тому чиновникам Шосткинщини (міста та району) необхідно більш ретельніше ставитися до вирішення питань, які входять до їх компетенції.

Останні публікації автора

Нагору